Ilmastonmuutos vaikuttaa ympäri Eurooppaa jo nyt. Erilaiset riskit maa- ja metsätaloudelle, kuten muutokset sademäärissä, vaikuttavat perustuotantoomme erittäin huolestuttavalla tavalla. Kun tähän lisää luontokadon vaikutukset, voidaan puhua jo ilmeisestä kriisistä.
Luontoa on mukana etsimässä täsmäratkaisuja näihin ongelmiin viidessä eri maassa. Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Virossa haetaan käytännön toimien kautta yhdistelmiä keinoista, jotka auttavat parantamaan satovarmuutta ja metsien hyvinvointia valitulla alueella, juuri sen alueen ilmastoriskeihin perustuen.
Suomessa Varsinais-Suomessa ja Kaakkois-Suomessa Luonnonvarakeskus tekee yhteistyötä ProAgrian ja viljelijöiden kanssa demonstroimalla viljelyn monimuotoistamisen monia mahdollisuuksia. Demonstraatioissa huomioidaan niin hyödyt kuin haasteet ajatellen satovarmuutta, maaperän kasvukuntoa ja ympäristövaikutuksia. Metsätaloudessa puolestaan testataan Kymenlaaksossa ja Varsinais-Suomessa monimuotoisuuden lisäämistä metsätuhojen ehkäisyssä, sekä uudistamiseen vaikuttavia haasteita kuivuudelle alttiilla alueilla.
Maanviljelijöillä Suomessa on hyvä käsitys ilmastonmuutoksesta, kokemusta kuinka tulla toimeen säänvaihtelun kanssa ja ymmärrystä tarpeesta uudistaa viljelytapoja. Ilmastonmuutokseen sopeutumisen hyödyistä ja kustannuksista on kuitenkin epävarmuutta. Tiedon on oltava paremmin saavutettavassa muodossa. Metsänomistajilla ilmastoasenteisiin vaikuttaa muun muassa se kuinka kauan metsän on omistanut sekä metsänomistajan ikä.
Mitä tahansa politiikkatasolla päätetäänkään, on yksittäinen maanviljelijä tai metsänomistaja se, joka toteuttaa asioita käytännön tasolla. Siksi tässä hankkeessa halutaan kuulla kuinka maanomistajat näkevät riskit ja potentiaalin ja mitkä ovat mahdolliset esteet muutoksen tiellä. Tämän lisäksi on oleellista löytää taloudelliset kannusteet ja mahdollisuudet toteuttaa ilmastonmuutokseen sopeutumista edistäviä toimia, sekä tuottaa tästä arvoa niin maanomistajalle kuin tuottajayhteisöille ja yrityksille.
Aiheesta voi kuulla lisää 4.12. Precilience-hankkeen esittelywebinaarissa, tervetuloa! Webinaarissa keskitytään avaamaan hankkeen eri työvaiheita ja kuvaamaan lopputulosten käytettävyyttä eri sidosryhmien näkökulmasta.