Olla kokonainen ihminen myös työpaikalla

Parhaillaan vietettävän Helsinki Pride -kuukauden teemana on Joy and Riot, riemu ja kapina. Priden juuret ovat nimenomaan kapinassa: liike sai alkunsa, kun joukko ihmisiä ei enää suostunut olemaan hiljaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvat syrjinnän, mielivallan ja suoranaisen väkivallan edessä. Se, että pride on tänä päivänä myös riemua, on vaatinut yksilöiltä valtavasti rohkeutta asettua vallitsevia normeja vastaan ja altistaa itsensä pilkalle ja vaaroille.

Vaikka paljon on edetty, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt eivät vieläkään ole täysin yhdenvertaisessa asemassa enemmistön kanssa. Vielä tarvitaan kapinaa, jotta esimerkiksi työelämässä yhdenvertaisuus ja inkluusio aidosti toteutuisivat.

Toteutuuko inkluusio metsäalan työpaikoilla

Luontoa toteuttaa parhaillaan selvitystä yhdenvertaisuuden ja inkluusion toteutumisesta metsäalan työpaikoilla Suomessa. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema alalla on yksi selvityksen teemoista. Tuntumani alalla pitkään työskennelleenä on, että aidon inkluusion ja yhdenvertaisuuden toteutuminen vaatii vielä paljon työtä. Moninaisuus mielletään iän, (kaksijakoisen) sukupuolen tai koulutustaustan kautta. Vammaisuus, erilaiset etniset taustat tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen eivät juuri alan työpaikoilla näy.

Kysyttäessä moni sanoo, että ”totta kai meillä voisi olla avoimesti homo”, mutta kun aihetta raaputtaa pintaa syvemmältä käy ilmi, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat alalla näkymättömissä. Työyhteisössä ei juuri tiedetä vähemmistöihin kuuluvia henkilöitä olevan, joka tietysti herättää kysymyksen siitä, eivätkö kyseisiin vähemmistöihin kuuluvat ihmiset jostain syystä ylipäätään hakeudu alalle, vai joutuvatko he työpaikallaan piilottamaan osan itsestään. Tutkimuksista tiedämme, että tällainen on ihmiselle äärimmäisen kuluttavaa.

Inklusiivisuutta mitataan työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa

Näyttää, että moni alalla ajattelee, että kollegan seksuaalinen suuntautuminen ei kuulu työpaikalle. Heteromies voi kuitenkin luontevasti puhua vaimostaan ilman että tätä pidetään seksuaalisesta suuntautumisesta toitottamisena. Harmittomilta tuntuvat heitot ja vitsit kahvipöytäkeskusteluissa voivat luoda tunnelman, jossa ihminen kokee, ettei hän voi olla oma itsensä. En jaksa uskoa, että metsä- tai millään muullakaan alalla tarkoituksellisesti suljettaisiin ketään pois tai haluttaisiin loukata, mutta tietoisuuden lisäämistä pienistä, arkisista asioista inkluusion lisäämiseksi tarvitaan. Ei riitä, että työpaikoilla on nollatoleranssi häirinnälle ja syrjinnälle, vaan tarvitaan ymmärrystä siitä, miten inkluusio arkisessa kanssakäymisessä toteutuu. Onneksi on myös ihania työyhteisöjä, metsäalallakin, joissa jokainen voi hengittää vapaasti ja ilman pelkoa. Inkluusion toteutuminen on työpaikoille veto- ja pitovoimatekijä, josta kannattaa pitää ylpeästi ääntä. Onkin jännittävää nähdä, millaisia tuloksia selvityksemme metsäalan työpaikoista antaa.

On ihanaa saada olla oma itsensä

Luontoa Consulting haluaa muuttaa maailmaa paremmaksi paitsi luonnon, myös ihmisten kannalta. Helsinki Priden pienyrityskumppanina tuemme Suomen suurimman ihmisoikeustapahtuman järjestämistä pienellä rahallisella panoksellamme. Minut voi Pride-viikolla kesä-heinäkuun vaihteessa tavata vapaaehtoisena eri tilaisuuksissa ja tietysti nauttimassa riemukkaasta tapahtumasta, joka loistaa kaikissa sateenkaaren väreissä. Iloitsen siitä, että Luontoalla saan olla kokonainen ihminen: biodiversiteettiasiantuntija, saamelainen, sateenkaareva, piinkova neuvottelija, intohimoinen ihmisoikeusaktivisti, juoksija ja joogi, kalastava ja metsästävä eränkävijä, helposti kyyneliin herkistyvä sohvannurkassa viihtyvä neuloja – juuri sellainen kuin olen.

Riemukasta Pride-kuukautta kaikille!

Inka / Luontoa Consulting

Luontoa Consulting on Helsinki Priden pienyrityskumppani.

LinkedIn
Facebook
Threads
X
WhatsApp
Email