Malla

Mitä ajatuksia luontokato herättää 7-luokkalaisessa?

Luontoan Lauri Tammisen tytär, 13-vuotias Malla, teki koulunsa taksvärkkipäivän WWF:n hyväksi huhtikuun lopulla. Osan päivää hän käytti Luontoan sparraajana, ja kirjoitti meille blogitekstin siitä, miltä luontokato 7-luokkalaisen silmin näyttää. Kiitos Malla, kun jaoit meille ajatuksesi!

Alla Mallan ajatuksia:

Luontokato on vakava ongelma, joka uhkaa eläinlajeja ja ekosysteemejä ympäri maailmaa. Luontokato vaikuttaa paljon esimerkiksi ravinnon hankkimiseen sekä metsiin. Jos ekosysteemit tuhoutuvat tai eläinlajit häviävät, se voi vaikuttaa luonnon tasapainoon ja ruokaketjuun. Minunkin elämääni luontokato voi vaikuttaa monella tavalla. Esimerkiksi ruokavalio voi muuttua.

On tärkeää tiedostaa omat vaikutuksemme ympäristöön ja pyrkiä vähentämään esimerkiksi energiankulutusta ja jätteen määrää. Autolla kulkemista voi vähentää ja voimme kulkea enemmän kävellen tai pyörällä. Ihmiset voivat torjua luontokatoa myös suosimalla kasvis- ja lähiruokaa ja vähentämällä hiilijalanjälkeään. Yksi tapa on tukea kestävää kulutusta ja valita ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja.

Yritykset voivat järjestää erilaisia tapahtumia, joissa kerrotaan luontokadosta ja sen vaikutuksista ihmisiin. Yritykset voisivat puhua luontokadosta myös sovelluksissa, joita nuoret käyttävät (esimerkiksi Instagram tai TikTok). Yritykset voisivat itse sitoutua kestävään liiketoimintaan ja pyrkiä vähentämään ympäristövaikutuksiaan. Yritykset voivat käyttää uusiutuvaa energiaa, vähentää jätteen määrää ja kehittää ympäristöystävällisiä tuotteita ja palveluita. Yritykset voivat myös tukea luonnonsuojeluhankkeita ja osallistua yhteisöprojekteihin.

Kouluissa puhutaan paljon ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista ja miten ihmiset voisivat toimia, jotta ilmastonmuutos hidastuisi. Myös oppilaskunta järjestää erilaisia tempauksia, joilla yritetään levittää tietoa ilmastonmuutoksesta. Koulumme on kerännyt jo monena vuonna peräkkäin rahaa WWF:lle taksvärkkipäivänä.

Malla Tamminen, 30.4.2024

Kuva: Malla Tamminen

Lähteet: Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF.fi, Helsinki.fi

LinkedIn
Facebook
Threads
X
WhatsApp
Email